5 Redenen om havermout te eten

Havermout, veel mensen eten het. Maar waarom moet je het eigenlijk eten? Er zijn vele redenen te noemen waarom havermout goed is om te eten. Zo zal je meer vet verbranden, maar het kan ook helpen aan een betere stofwisseling. Havermout kan er ook voor zorgen dat je betere nachten maakt en kan je gevoelens van geluk ervaren. Hieronder volgen een vijftal redenen die aangeven dat havermout goed voor je is.

Minder vet

Havermout zal er voor zorgen dat je een spiermassa opbouwt en dat je sneller vet verbrandt. Mensen die actief aan spiertrainingen doen, eten dan ook vaak havermout. Het is namelijk een erg gezonde graansoort. Havermout zal ervoor zorgen dat vet verbrandt en dat spieren opgebouwd zullen worden. Dat komt namelijk door de koolhydraten die langzaam en traag in de bloedbaan zullen worden opgenomen. Je doet er goed aan om vezelrijke havermout te eten. Maar ook havermoutkoeken zijn een aanrader.

Betere stofwisseling

In havermout zitten veel voedingsvezels. Vezelrijk voedsel is erg belangrijk voor een goede stofwisseling. Ook zijn ze belangrijk voor een goede werking van de darmen. De vertering van voedsel zal beter verlopen. Wanneer je havermout eet tijdens een dieet dan kan dit er voor zorgen dat je spijsvertering beter wordt.

Voorkomt honger

Zoals gezegd is havermout rijk aan allerlei vezels. Het kan er voor zorgen dat je maag langer vol zal blijven. Wanneer je dus een ochtend door wilt komen zonder dat je trek krijgt, doe je er goed aan om havermout te eten. Er zitten koolhydraten in havermout, deze worden langzaam opgenomen. De energie zal langzaam weer worden afgegeven aan het bloed, doordat er geen piek zit in het bloedglucosegehalte. Vezels uit havermout kunnen er ook voor zorgen dat de gevoeligheid van de insuline verbeterd. Dat zorgt er dan weer voor dat het bloedglucosespiegel goed op peil wordt gehouden.

Beter concentreren door havermout

Wanner je havermout eet, zullen de vezels oplossen. Dit gebeurt in een geleidelijk tempo waardoor de concentratie zal worden verhoogd. Zo zijn er verhalen bekend van bouwvakkers die werkten aan de bouw van de Olympische spelen, die havermout kregen voorgeschoteld. Dat zorgde er voor dat er minder ongevallen gebeurde. Doordat de bouwvakkers in de ochtend havermout aten, kregen ze geen honger en behielden ze hun concentratie. Zodoende konden ze beter en langer hun werk doen.

Beter slapen en gaat depressie tegen

Wanneer je havermout eet, krijg je vitamine B6 binnen. Dat zal er voor zorgen dat de weerstand van het zenuwstelsel zal worden verhoogd. Daarnaast zal de vitamine er voor zorgen dat er serotonine wordt aangemaakt. Wanneer er een hoog niveau is aan deze stof, kan dit worden geassocieerd met gevoelens van geluk. Naast dit alles zit er ook nog eens Tryptofaan in havermout. Deze stof heeft wel wat weg van de stof serotonine. Uit serotonine zal in de avond weer een andere stof worden aangemaakt. Namelijk melatonine. Dat zal bijdragen aan een zonder patroon slaappatroon. Je zult eerder in slaap kunnen vallen en ook je nachten zullen beter worden.